Ο υδροβιότοπος του Κόλπου Καλλονής είναι ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα του οικολογικού πλούτου  της Λέσβου.Το μωσαϊκό των αλατόλακων, των μικρών ποταμών, των χειμάρρων, των βάλτων, των πευκοδάσων και των ελαιόδεντρων δίνουν φυσικό καταφύγιο και γίνονται ιδανικό  μέρος για  αναπαραγωγή πάρα πολλών , σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών.

Η περιοχή έχει τοποθετηθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "ειδικές περιοχές φυσικού διατηρητέου πάρκου", του NATURA 2000.

Μέχρι στιγμής  έχουν καταγραφεί 134 είδη πουλιών . Τα 66 από αυτά είναι αποδημητικά , χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί τα ειδικά είδη των γειτονικών οικοσυστημάτων.Γι΄αυτό η Σκάλα Καλλονής είναι το κέντρο παρατήρησης πουλιών στην αρχή της άνοιξης και αργά το φθινόπωρο.
Η σημαντικότερη περιοχή για την παρατήρηση των πουλιών είναι χωρίς αμφιβολία , η Αλυκή Αγίας Παρασκευής όπου έχει τοποθετηθεί  και ειδικό παρατηρητήριο και συγκεντρώνονται κάθε χρόνο τα πλήθη παρατηρητών πουλιών από διάφορες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Παρακολουθούν την εαρινή μετανάστευση των πουλιών από την Αφρική , όπου διέμεναν το χειμώνα , προς την Ευρώπη , όπoυ θα φθάσουν για να αναπαραχθούν την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Εκτός απ΄αυτά, η συγκεκριμένη περιοχή  έχει  μία εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα .
Συμπερασματικά , μπορούμε να πούμε ότι ο υδροβιότοπος του κόλπου Καλλονής δεν προσφέρεται μόνο ως καταφύγιο ποικίλων ειδών πουλιών , αλλά επίσης στην διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής.Εκτός από την οικολογική και οικονομική σημασία έχει και μία αισθητική σπουδαιότητα.
 
Copyright © Alkithea
Designed by Travelsearch.gr
Copyright © 2019 Alkithea. All Rights Reserved.