Γαστρονομία της Λέσβου.

«Περιβόλι της αυτοκρατορίας» είχε ονομαστεί από τους Οθωμανούς η Λέσβος γιατί παρήγαγε τα πάντα.

Επίσης ο Λούκουλος , ο γνωστός καλοφαγάς Ρωμαίος στρατηγός, έφτιαξε ένα ιδιότυπο ιχθυοτροφείο στη Μυτιλήνη για να παγιδεύει και απολαμβάνει τα περίφημα θαλασσινά του νησιού.

Η Λεσβιακή κουζίνα περιλαμβάνει έναν ισορροπημένο συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων.

Με όλα αυτά τα καλά του τόπου στα χέρια τους οι νοικοκυρές της Λέσβου δημιούργησαν συνταγές που αξίζει να δοκιμάσει ο κάθε ταξιδιώτης και περαστικός στον τόπο αυτόν.

Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

  1. Γαρίδες σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας , φέτα, πιπεριά και μπαχαρικά
  2. Μύδια σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας , φέτα πιπεριά και μπαχαρικά
  3. Κολοκυθολούλουδα τηγανητά με γέμιση τυρί, αυγά, κρεμμύδι και μυρωδικά
  4. Κολοκυθολούλουδα γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά
  5. Ντολμαδάκια με ρύζι , φρέσκο κρεμμύδι, κολοκυθάκι  και μυρωδικά
  6. Αντζούγιες παστές με λαδόξυδο
  7. Λακέρδα παστή με λάδι και λεμόνι
  8. Σαρδέλες Καλλονής παστές
  9. Γαύρος μαρινάτος με ξύδι , λάδι και σκόρδο
  10. Κολιός παστός με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίγανη και ξύδι
  11. Συκωταριά λαδορίγανη
  12. Σπλήνα κρασάτη
  13. Φρέσκος Γαλέος και άγρια χόρτα
  14. Γκιουζλεμέδες, τυροπιτάκια τηγανητά με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι
  15. Σφουγγάτο με κολοκύθι
  16. Το γιορτινό «κισκέκι», φαγητό των πανηγυριών , με βοδινό κρέας και σιτάρι που βράζουν πολλές ώρες σε μεγάλα καζάνια
  17. Γεμιστό αρνί με συκωτάκια, σταφίδες και κουκουνάρι
  18. Αρνάκι γιαουρτλού
  19. Χτένια πιλάφι
  20. Κεφτεδάκια με ούζο και κύμινο
  21. Μπιφτέκια ψημένα στα νεραντζόφυλλα
  22. Κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και ρύζι
  23. Υπέροχα γλυκά , όπως : πλαντζέτα (φύλλο τυλιχτό με καρύδια και σιρόπι), λουκουμάδες με μυτζήθρα, αμυγδαλωτά, κυδωνόπαστο, χαλβά από μυτζήθρα και τόσα άλλα.



 
Copyright © Alkithea
Designed by Travelsearch.gr
Copyright © 2017 Alkithea. All Rights Reserved.