ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΛΕΣΒΟΣ | Σκάλα Καλλονής | ΑΛΚΙΘΕΑ 

Στο κέντρο της Λέσβου υπάρχει μία από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού για διακοπές, η Σκάλα Καλλονής.Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό δίπλα στον κόλπο Καλλονής και χάρις στην αμμώδη παραλία του έχει εξελιχθεί σ΄ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.

Στη Σκάλα Καλλονής , παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  η γιορτή της σαρδέλας που διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο ή το δεύτερο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, διάρκειας 3 ημερών. Οι σαρδέλες που αλιεύονται εδώ είναι οι καλύτερες στην Ελλάδα και η καθημερινή αλίευση τους μεταφέρνεται στο λιμανάκι του χωριού. Στη γιορτή της σαρδέλας , ψητές σαρδέλες προσφέρονται στους τουρίστες δωρεάν , μαζί με αρκετό ούζο και συνοδεύονται από ζωντανή ελληνική μουσική και χορούς.

Η Σκάλα Καλλονής απέχει 4 μόλις χιλιόμετρα από την Καλλονή  και 52 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Η Καλλονή είναι ένα εμπορικό κέντρο , 40 χιλιόμετρα  δυτικά της Μυτιλήνης. Για πολλούς λόγους θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει την Καλλονή "το κέντρο του νησιού " . Αποτελεί τον  βασικό κόμβο των λεωφορείων για το κεντρικό τμήμα του νησιού. Εδώ θα βρει κανείς αρκετά υποκαταστήματα των κυριότερων τραπεζών καθώς και αρκετά  σούπερ μάρκετ και κάθε λογής καταστήματα.

Επίσης, στη Λέσβο υπάρχουν αξιόλογες τοποθεσίες αφού, μέσα στα όρια της περιοχής οι αρχαίοι κάτοικοι της Λέσβου λάτρευαν πολλούς από τους αρχαίους θεούς σε μεγάλα ιερατεία , τμήματα των οποίων σώζονται μέχρις σήμερα. Ο ναός της περιοχής Μέσσα ήταν αφιερωμένος στο Δία , τον Διόνυσο και την Ήρα, αποτελώντας ένα λατρευτικό και επικοινωνιακό κέντρο για όλους του κατοίκους της Λέσβου .Σημαντικές αρχαιολογικές τοποθεσίες βρίσκονται επίσης στην Αποθήκα, τα Παράκοιλα και στην Άγρα, όπου βρίσκονται ερείπια ενός αρχαίου τείχους , ύψους έξι μέτρων και επίσης στα Μάκαρα , που φέρει το όνομα ενός από τους πρώτους έποικους της Λέσβου κατά τους αρχαίους χρόνους.

Στο νησί επίσης θα δείτε δύο από τα σημαντικοτερα προσκυνήματα και τα οποία αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων πιστών από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο:

1.Τη μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Μανταμάδο, στο ΒΑ τμήμα της Λέσβου, 36 χλμ. από τη Μυτιλήνη . Λαογραφικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το έθιμο της σφαγής ταύρου την Κυριακή των Μυροφόρων κατά την επέτειο των εγκαινίων του ναού.

2.Το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ με τη μοναδική στο νησί διώροφη εκκλησία, πάνω από την κωμόπολη της Θερμής στο ύψωμα "Καρυές".Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων και τα οστά τους βρέθηκαν ύστερα από οράματα πιστών.Εορτάζεται η μνήμη τους  την Τρίτη του Πάσχα.

Ένα ακόμα σημαντικό μοναστήρι στην καρδιά της Λέσβου, μια μοναστική πολιτεία, μία μικρογραφία του Αγίου ¨Όρους, είναι και η Μονή Λειμώνος που βρίσκεται Β.Δ. της Καλλονής σε απόσταση 5km . Χτίστηκε το 1523, απ΄ το μητροπολίτη Μηθύμνης Ιγνάτιο Αγαλιανό, που ο τάφος του βρίσκεται στο γειτονικό μοναστήρι της Μυρισινιώτισσας, και η κάρα και η ποιμαντορική ράβδος του στη Μονή Λειμώνος.Η Μονή εκτός από τον εντυπωσιακό μουσειακό πλούτο διαθέτει ήδη πάνω από 40 μικρές και μεγάλες εκκλησίες, παλαιές και νέες.

Αξίζει ακόμα  να επισκεφθείτε  το αρχαιολογικό μουσείο της Μυτιλήνης , το μουσείο του ζωγράφου Θεοφίλου και το μουσείο λαϊκής τέχνης.Η Λέσβος είναι πραγματικά ευλογημένος τόπος. Προικισμένη με πολλές φυσικές ομορφιές αλλά και με γη γόνιμη που χαρίζει πλουσιοπάροχα στους κατοίκους της το νοστιμότατο λάδι, που έχει βραβευτεί πολλές φορές σε διεθνείς εκθέσεις, το φημισμένο λαδοτύρι , τη φέτα και το κασέρι, το γνωστό και αγαπημένο ούζο, την πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο σαρδέλα Καλλονής, το ευρέως γνωστό θυμαρίσιο μέλι της.Προικισμένοι είναι όμως και οι τεχνίτες της που συνεχίζουν την μεγάλη παράδοση του νησιού στα κεραμικά, ξυλόγλυπτα και υφαντά. Και οι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί γυναικών σε διάφορες περιοχές του νησιού αξιοποιούν την τέχνη τους σε ποικίλες παραδοσιακές τοπικές συνταγές γλυκών.

Οργανώστε στις διακοπές σας στη Σκάλα Καλλονής Λέσβου

 
Copyright © Alkithea
Designed by Travelsearch.gr
Copyright © 2019 Alkithea. All Rights Reserved.